YOGA

Als wij het hebben over yoga bedoelen we vaak de fysieke oefeningen die onderdeel uitmaken van het yogapad. Dit is echter een klein onderdeel van de eeuwenoude filosofie die kort gezegd gericht is op het bereiken van de perfecte innerlijke en uiterlijke balans. Degene die de yogastappen op papier gezet heeft is de wijsheer Patanjali, de schrijver van de yogasutra’s. Hij beschrijft yoga als het stilleggen van de bewegingen van de geest.

Om dat te bereiken moet een 8-voudig pad gevolgd worden van leefregels, oefeningen (asana’s), ademhalingstechnieken en meditatie om uiteindelijk tot éénwording te komen. We noemen dat ook wel verlichting.

Hoewel de asana’s slechts één onderdeel daarvan zijn herkent iedereen wel het gevoel van rust dat een yogales, hoe inspannend ook, je kan geven. Je hoeft dus niet persé de volledige filosofie te integreren in je leven om al profijt te hebben van een stukje meer balans en rust in je leven.

Zoals altijd wanneer mensen iets doorgeven, hebben in de loop der jaren verscheidene mensen de asana’s toegepast op een eigen manier. Vandaar dat er verschillende soorten yoga zijn ontstaan vanuit de dezelfde houdingen. De verschillen zitten dan vaak in de manier waarop de asana’s worden uitgevoerd. Belangrijk is dat je de yogavorm(en) kiest die bij jou past en waar je je goed bij voelt. Wat in alle yogavormen terugkomt is de aandacht waarmee je beoefent en het respect voor je eigen grenzen.

YIN YOGA

Bij yin yoga draait het om het versoepelen van het bindweefsel. Vaak zijn we vooral bezig met de spieren: versterken, versoepelen, maar daaronder bevinden zich weefsels die veel minder vaak worden aangesproken. Door bewust de spierspanning los te laten kun je dit bindweefsel rekken en soepeler maken. De houdingen worden langer aangehouden dan normaal, soms wel 3 tot 5 minuten. Dit is nodig omdat het bindweefsel zich veel langzamer laat rekken dan de spieren. Ook snelle bewegingen werken averechts.

ASHTANGA YOGA

Ashtanga yoga is een vorm waarbij je de bewegingen vloeiend uitvoert, op geleide van de ademhaling. Volgens de grondlegger van de ashtanga yoga, Pattabhi Jois, negenennegentig procent praktijk en één procent theorie. De eerste serie, waar je in deze les mee te maken krijgt, is bedoeld om het lichaam te ontgiften. Hoe meer je zweet, hoe beter dat lukt. De ademhaling is krachtig, de houdingen ook. Continu bij jezelf blijven en bij de ademhaling vergt concentratie. Dat geeft deze vorm van yoga een bijna meditatief aspect. Maar vergis je niet, fysiek wordt er ook het nodige van je gevraagd.

HATHA YOGA

Qua intensiteit voor het lichaam bevindt de hatha yogales zich tussen de yin en de vinyasa in.

De naam bestaat uit de sanskriet woorden Ha=zon en Tha = maan. Zon en maan staan voor respectievelijk het actieve en kalme. Het gaat om het integreren van deze kwaliteiten door in de houdingen onze adem en aandacht te concentreren op ons lichaam en wat het ons vertelt. Hoewel er veel aandacht is voor de uitlijning gaat het niet om de perfecte uitvoering van de asana's, maar om hetgeen je ervaart.